ZORAN TODOROVIĆ – JEDAN OD VODEĆIH TENORA DANAŠNJICE GOSTUJE U OPERI „TOSKA“ ĐAKOMA PUČINIJA U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU

Zoran Todorovic
(Foto: Narodno pozorište u Beogradu)

U operi Đakoma Pučinija Toska koja će 16. aprila biti izvedena na Velikoj sceni (19.30) pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, u ulozi Kavaradosija nastupiće jedan od deset vodećih svetskih tenora današnjice Zoran Todorović.

Naslovnu rolu pevaće prvakinja Opere Jasmina Trumbetaš Petrović, dok će ulogu barona Skarpije tumačiti Nikola Mijailović, bariton svetskog renomea i čest gost na mnogim značajnim operskim scenama širom sveta.

U podeli su i Mihailo Šljivić, Vuk Matić, Darko Đorđević, Gavrilo Rabrenović, Sveto Kastratović i Lenka Maksimović. U predstavi učestvuju Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Scenografiju je kreirao Miraš Vuksanović, a kostime Katarina Grčić Nikolić.

Premijera je održana 2. aprila 2014. godine u režiji Dejana Proševa.

Radnja opere, koja predstavlja mesto stalnog preplitanja političkih i ljubavnih intriga, dešava se u Rimu juna 1800. godine, u vreme Napoleonovog proboja u Italiju i pretnje preotimanja tog grada od tadašnjeg Napuljskog kraljevstva.

Glavni junaci priče su strastvena i impulsivna diva Florija Toska, romantični, slobodoljubivi i zaljubljeni slikar Mario Kavaradosi i vlastoljubivi i beskrupulozni šef policije baron Skarpija.

Toska je praizvedena 14. januara 1900. godine u Teatro Costanzi u Rimu.

Srpska praizvedba održana je 10. januara 1914. godine na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Izvor: Narodno pozorište u Beogradu

Dodaj komentar