Neuspela restauracija kao opera

Three images: How the fresco should look (left); how it looked before the "restoration" (center); and what it looked like after Cecilia Gimenez was done.

Sesilija Himenes, 80-godišnja starica koja je 2012. godine postala slavna širom sveta nakon što je do neprepoznatljivosti „restaurirala“ fresku Isusa Hrista iz crkve Santuario de la Miserikordia, u španskom gradiću Borha, bila je inspiracija za jednu operu.

Iako uveliko ismejana na internetu, restaurator-amater baka je iz cele priče izašla kao pobednik. Njena neuspela verzija freske Ecce Homo privukla je više od 150.000 turista koji su platili jedan evro da bi videli njeno delo, a ona je sama, na ime autorskih prava, dobila polovinu te sume.

Himenesova je, u međuvremenu, postala i heroina komične opere čiji je libreto napisao Amerikanac Endru Flek. „To je humoristična predstava, sa veoma komičnim delovima, ali bez namere da se podsmevamo Sesiliji“, objasnio je libretista za londonski list Gardian. „Ono što je Sesilija učinila je na neki način čudo“, dodao je, objasnivši da je operom želeo da oda priznanje svim internet sadržajima koji su nastali nakon afere s restauracijom freske.

„Internet je jedan od junaka opere, jer je zapravo on stvorio senzaciju“, naveo je Flek.

Pre nego što je započeo sa pisanjem teksta, Flek je 2013. posetio čuvenu restauratorku u Borhi i dobio pristanak njene porodice da kreira operu inspirisanu njenom tragikomičnom pričom.

Muziku za operu, koja nosi naslov „Behold the Man“ (Evo čoveka; Ecce Homo), komponovao je Pol Fouler, a premijera će biti održana idućeg proleća u Boulderu, u Koloradu, osim ako, kako piše Gardian, organizatori ne uspeju da to bude u Borhi.

IZVOR: TANJUG

Dodaj komentar