Izložba „Breda Kalef – neuobičajena primadona“ u Muzeju Narodnog pozorišta

Izlozba Breda Kalef

U sredu, 16. marta u 18 časova u Muzeju Narodnog pozorišta biće otvorena izložba „Breda Kalef – neuobičajena primadona“ autora Dragana Stevovića. Izložba će biti posvećena jednoj od najistaknutijih operskih umetnica, mecosopranistkinji Bredi Kalef koja je u svojoj karijeri ostavila trag kako na sceni Narodnog pozorišta, tako i na mnogobrojnim nastupima u inostranstvu.

Breda Kalef je završila Muzičku akademiju u Beogradu u klasi profesorke Zlate Đunđenac Gavela. Godine 1962. postala je solista Opere Narodnog pozorišta u kome je nastupala sve do 1991. godine. U sezoni 1964-65. bila je solista opere u Tel Avivu u Izraelu.

Ostvarila je više od 50 uloga mecosopranskog faha – Karmen („Karmen“),Dalila („Samson i Dalila“), Acučena („Trubadur“), Končakovna („Knez Igor“), Marina („Boris Godunov“), Olga („Evgenije Onjegin“), Lukrecija („Lukrecija“), Đokonda („Đokonda“), Šarlota („Verter“)…

Uče­stvo­va­la je i na broj­nim kon­cer­ti­ma, sa­mo­stal­no ili sa ju­go­slo­ven­skim ho­ro­vi­ma u ze­mlji i ino­stran­stvu (Bra­ća Ba­ruh, Bran­ko Kr­sma­no­vić, Hor RTS-a). Sa ho­rom Bra­ća Ba­ruh ima­la je tur­ne­ju u 29 gra­do­va SAD, uklju­ču­ju­ći i na­stup u Kar­ne­gi Ho­lu u Nju­jor­ku.

Nosilac je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju dve Godišnje nagrade Narodnog pozorišta za najbolja umetnička ostvarenja, Pečat Narodnog pozorišta kao i Zlatna medalja za zasluge kojom je odlikovao predsednik Republike Aleksandar Vučić 2021. godine.

Izvor: Narodno pozorište

Dodaj komentar